Niterói Contemporary Art Museum

Building Name  – Niterói Contemporary Art Museum

Location           – Niterói, Rio de Janeiro, Brazil

Architect          – Oscar Niemeyer

Structure         –  Bruno Contarini

Year of Project- 1996

Description     –

  • The sixteen-meter high structure is situated on a paved public square, accessed via a swirling, red-carpeted, 98 meter-long ramp.
  • The 50 meter diameter copula contains three floors, set on a 2.7 meter diameter cylinder, anchored in a 60 centimeter deep 817 square meter pool.

CIMG7869

  • The hexagonal main hall provides 400 square meters of a column-free exhibition space surrounded by a circular viewing promenade with windows slanted at a forty degree angle.
  • Speaking of the MAC’s rocky cliffside site, Niemeyer claimed that the “field was narrow, surrounded by the sea and the solution came naturally.”
  • This “natural,” intuitive solution was an elegant, curvy structure that rises from a water basin, creating an ambient sense of lightness and allowing for full panoramic views of Sugar-Loaf Mountain and the Guanabara bay.
  • Niemeyer’s poetic intention was for the form to emerge “from the ground” and “continuously grow and spread,” like a flower that rises from the rocks.

MAC_Niteroi_Entresuelo_expMAC_Niteroi_Galerias_2_plantaMAC_Niteroi_Salón_hexagonalMAC_Niteroi_corte_esquematico

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s