Museum of Socialism, India

Building Name  – JayaPrakash Narayan Interpretation Centre/ Museum of Socialism

Location              – Lucknow, UP, India

Client                   – Lucknow Development Authority

Architect            – Archohm, Noida, UP (Ar. Saurabh Gupta)

Design team      – Sanjay Rawat, Amit Sharma, Bhoomika Singhal, Ram Sagar, Shahzad                                           Ahmad, Neha Aggarwal, Vineet Rao

Manufactureer  – Ivanka, Terreal

Structure             – ROARK Consulting Engineers

Mech, Plumb, HVAC- Sunil Nayyar Consultants Pvt. Ltd.

Electrical             – ARCHOHM Consults

Civil Consultant- Shalimar Corp. Ltd.

Landscape            – Shaheer Associates S.J.A. Consultants

Year of Start        – October 2013

Year of End          – 2016

Description      –

  • Architecture firm Archohm has completed a wedge-shaped museum  spread across an area of 6 acre in Lucknow dedicated to the late Indian independence activist Jayaprakash Narayan.
  • The building houses a series of exhibitions about the social reformer, best known for leading the opposition to prime minister Indira Gandhi following the Indo-Pakistani War of 1971.
  • Visitors will be given a remote control and headphones at the time of entry which will guide them through at the press of a button.
  • The structure features two triangular facades and a sloping roofline that give it a distinctive slice-shaped form.
  • It has nine-metre height and twenty-metre of span.
  • The sloping roof is stepped, allowing visitors to climb to its apex and take in views of the city and an adjacent park.

arcohm_lucknow_2016_08_07__andre_j_fanthome_0118

  • Fittingly, this park is dedicated to Narayan’s fellow activist for Indian independence Ram Manohar Lohia.
  • The concrete structure is clad in earth-toned terracotta tiles, and a portrait of the museum’s namesake adorns one facade.
  • The museum is designed as a gateway to the Jayaprakash Narayan International Convention Centre –  still under construction on the next plot – and a huge arched cut-out in the volume’s flank will later frame a view of the centre.
  • Inside the museum, a red curving staircase and a series of ramps guide visitors up through the three-storey entrance lobby to a series of voluminous galleries featuring educational exhibits.

museum-of-socialism-lucknow-a181016-ajf4-424x400

  • These galleries have low-level lighting that contrasts the brightly and naturally lit atrium.
  • While informative spaces are dimly lit, contemplative spaces are washed in muted light to create an ethereal lightness of being,” explained the studio.
  • The ticket office is placed alongside a library and a children’s area at ground level, and a flight of deep granite steps acts as an open-air meeting spot by the entrance.
  • Sunken courtyards introduce natural light into the basement level of the building, while the upper floors are lit by wells.
  • It is divided into two zones; the zone of absorption and the zone of reflection. As the names suggest, these spaces enable absorption of information triggering curiosity and contemplation which then is expected to lead to reflection and assimilation.

skins

  • The triangular shape of the facade represents the triad of objectives of socialism as conceived by JP- freedom, equality and brotherhood.

Landscape Plan_dwg electrical layout Model (1)ModelModelModelModelModelModelModelmaterial

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s